14. joulukuuta 2013

Jouluhaaste


Katri oli blogissaan GlitterFrosting tehnyt jouluhaasteen, jonka päätin sitten itsekin blogiini väsäillä ajankuluksi :) Ketään en haasta, mutta tehkää halutessanne! Postauksessa käytetyt kuvat ovat kaikki itse ottamiani ja kaivelin niitä tietokoneen uumenista ihan teitä varten, uusimmatkin on otettu vuosi sitten :)
1. Parasta joulussa? 

Parasta joulussa on itse joulu ja kaikki siihen liittyvä <3 Rakastan joulua, joka on lempivuodenaikani. (Kyllä joulu lasketaan omaksi vuodenajakseen! On kevät, kesä, syksy, joulu ja talvi.) En osaa valita sitä yhtä ja ainoaa parasta asiaa.


2. Joulumusiikkisi?

Joulumusiikkina kaikenlainen jouluinen musiikki, mitä Spotifysta satun löytämään :) Joitakin joululevyjä, joista pidän ovat:
Suvi Teräsniska - Tulkoon joulu,
Tarja Turunen - Henkäys ikuisuudesta,
Il Divo - The Christmas Collection,
Pavarotti, Carreras & Domingo - Kolme tenoria joulutunnelmissa.
Eri esittäjiä - Raskasta joulua

Tämän vuoden uudet joululevylöytöni ovat Blake Shelton - Cheers, it's Christmas ja Colbie Caillat - Christmas In The Sand. Musiikkimaku on laidasta laitaan ja sen näkee myös joululevyissä :) Levyt eivät ole mitenkään järjestyksessä, ovatpahan vain listattuna epämääräisesti. Fiiliksen mukaan mennään.3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia?

Rakastan <3 Jouluelokuvissa on sitä jotain. Näissäkin kelpaa ihan kaikki. On niitä huonojakin jouluelokuvia, mutta jostain syystä ne silti pitää tuijjottaa, koska joulu.

Joulutarina ja The Holiday ovat ehdottomia lemppareitani ja ne olenkin nähnyt useamman kerran, niissä on vain sitä jotain! Muita hyviä (ja ei niin hyviä, mutta silti useamman kerran katsottuja) jouluelokuvia ovat *Elf,
*Lumiukko (Pakko "katsoa" joka vuosi, vaikka nykyisin elokuva kyllästyttääkin jo. Joskus jopa ostin divarista tämän dvd:nä, jotta haudoille lähteminen ei aiheuta hampaiden kiristelyä Lumiukon tullessa samaan aikaan),
*Mutta mitä tapahtui joulupukille 1-3 (Kaikessa huonoudessaan menee jo hyvän puolelle, jotenkin niin sympaattiset elokuvat kaikesta huolimatta ovat!),
*Saiturin joulu,
*The Crinch,
*Niko lentäjän poika (ah, se on ihana! <3).

Tänä vuonna olen ajatellut, että Niko Lentäjäveljekset 2 voisi olla sellainen uusi tuttavuus jouluelokuvana, joka pitää katsoa. Harmikseni en sitä silloin aikanaan elokuviin päässyt katsomaan ja sitten se vaan jäi :( Ensimmäisen osan kävin katsomassa ystäväni kanssa elokuvissa, jossa jostain syystä oli enemmän lapsikatsojia!?

4. Jouluherkkusi?

Joulutortut alkavat maistua jo lokakuussa, glögi marraskuusa :D Joulun ehdoton herkku on kuitenkin joulukinkku, etenkin vasta paistettu ja vielä lämmin sellainen! <3

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla?

Joulukinkkua, kylmäsavulohta, italiansalaattia, porkkana- ja maksalaatikkoa, karjalanpaistia... Onhan noita :) Oi niitä aikoja, kun mummini teki kaikki jouluruoat itse. Laatikot tehtiin alusta asti, samoin kuin italiansalaatti <3 Niitä voi enää muistella vain lämmöllä ja nyt harmittaakin, ettei esimerkiksi missään ole ylöskirjoitettuna mummini käyttämiä laatikkoreseptejä. Olemme äitini kanssa parina viime vuotena nyt sitten kokeillut erilaisia ohjeita, kun mummi ei enää omia reseptejään muista... Onneksi edes italiansalaattiin tehtävän majoneesin ohjeen ehdin mummiltani saamaan!

Viime vuoden "joulukuuseni" Espoossa.

6. Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?

Joulukoristeet ovat tavallisesti alkaneet ilmaantua itsenäisyyspäivän aikaan pienenä määränä. Nykyisin esimerkiksi jouluisena pöytäliinana, käsi- ja keittiöpyyhkeinä. Siinä sitten joulukuun aikana vähän fiiliksen mukaan tulee koristeita laitettua. Koska en joulua omassa kodissani vietä, vaan lähden kotipaikkakunnalleni vanhempieni luokse, en hirveästi ole nähnyt vaivaa joulun laittamisessa omaan kotiini. Lähinnä pöytäliinan ja pyyhkeiden lisäksi jotain pientä jouluista, kuten jouluvalot lasimaljaan ja toiseen erilaisia joulupalloja. Sekä tuikkutalo, jonka olen saanut joskus lapsena <3Kohdassa 6 mainitsemani tuikkutalo ja Pentikin poroja.
7. Joulu kotona vai jossain muualla?

Kotikotona eli vanhemmillani. Yksin en haluaisi Espoossa joulua viettää omassa kotonani, vaan matkustan omien vanhempieni luokse. Erään joulun vietin kyllä kummieni luona Turussa (olisinko ollut lukion ensimmäisellä luokalla silloin eli jouluna 2005), jonne minun piti matkustaa mummoni kanssa. Mummoni joutui kuitenkin lääkärin määräyksestä jäämään Savonlinnaan viettämään jouluaan minun vanhemmillani, joten matkustin yksin. Lomani vietin muuten serkkuni luona, mutta joulun pyhiksi menimme hänen vanhemmilleen. Mukava, vaikkakin hieman erilainen joulu sekin oli. Eli kyllä joulun tekee ihmiset, ei paikka.  

8. Itse tehdyt lahjat, kaupasta ostetut vai molemmat?

Molemmat. Itse en kovin taitava ole mitään tekemään, joten tyydyn ostamaan kaupasta. Kuitenkin esimerkiksi itse neulotut villasukat, pipot ja lapaset ovat aivan ihania saada! (Etenkin, kun en itse osaa neuloa ja olen villasukkien suurkuluttaja...)

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?

Asun kerrostaloyksiössä, jossa ei ole parveketta eli en. Sisällä jouluvalot ovat lasimaljassa tuomassa tunnelmaa ikkunalaudallani :)


10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla?

Isommalla porukalla. Turussa viettämäni joulu taitaa olla ainoa joulu, jolloin ei ole ollut paikalla isompaa porukkaa. Ollessani pieni kokoonnuimme äidin puolen suvun kanssa isovanhemmilleni viettämään joulua. Nykyisin olemme viettäneet jo hyvin monta joulua meillä, jonne vuodesta riippuen saapuvat isovanhempani (äitini vanhemmat ovat tulleet joka vuosi, isänäitini taas silloin kun ei ole serkkkuni luona Joensuussa), äitini sisko perheineen (tulevat yleensä koko perhe, jos tulevat ollenkaan), äitini toinen sisko perheineen (ennen tulivat kaikki, nykyisin lähinnä tätini ja yksi kolmesta serkustani. He viettävät vaihtelevasti joulunsa Suomessa ja ulkomailla, joten Suomessa ollessaan tätini haluaa meille.). Meillä on siis joka joulu vietetty sukujoulua, kokoonpano vain vaihtelee :) Välillä joulun vietossa ovat myös äidinäitini veli ja sisko.

11. Onko sinulla joku joululahjatoive?

Tietysti! Ja monta toivetta onkin. Joululahjatoiveeni ovat sellaisia asioita, jotka syksyn aikana haluaisin ostaa itselleni. Jätän ne kuitenkin aina kauppaan ja laitan listalle, josta muodostuu yhdistetty syntymäpäivä- ja joululahjalista. Listalla on tänä vuonna kaksi muumimukia (Muutto seikkailu ja joulun sesonkimuki Kuusen alla), Diesel Loverdose -hajuvesi, Nora Roberts Tulen sylissä -kirja, Over knees -villasukat harmaana, The Bodyshopin Shea-kuivaöljy, keltaiset Hai kumisaappaat ja hierontalahjakortti. Joulun jälkeen yleensä sitten ostelen listaltani ne asiat, jotka edelleen uupuvat :)12. Paras saamasi joululahja?

Ensimmäisenä tulee mieleeni entiseltä poikaystävältä saamani kaulakoru. Korun sain häneltä ensimmäisenä yhteisenä jouluna. Vaikka olemmekin eronneet ja en korua enää käytä, on sillä yhä tunnearvoa :) Mikään muu saamani joululahja ei ole jäänyt yhtä elävästi mieleeni.

13. Kamalin saamasi joululahja?

Äkkiseltään ei kyllä tuu mieleen yhtään mitään :) En siis ainakaan mitään niin kamalaa ole saanut, että olisin traumatisoitunut ja siten kyseinen lahja jäänyt mieleeni.

14. Kuvaile unelmien joulusi.

Paljon hyvää ruokaa, perhettä, ystäviä. Lautapelejä illalla yhdessä ruokapöydän ääressä. Joku hyvä kirja, jota voi joulun pyhien aikaan lukea. Ja lunta, mieluiten paljon. Ei se niin kovin kummoisia asioita vaadi :)

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu?

Hmm... Äkkiseltään ei tuu mitään yksittäistä kappaletta mieleen, vaikka onhan niitäkin mistä en pidä. Jos sellainen kappale alkaa soimaan tyydyn vain skippaamaan sen Spotifyssa ja kuuntelen sen sijaan jotain parempaa, nimeä en välttämättä edes vilkaise :D

Ensimmäinen itsetekemäni ja koristelemani
piparkakkutalo vuosia sitten :D
16. Oletko jo tehnyt pikkujouluvalmisteluja tälle vuodelle? Millaisia?

Pikkujouluvalmisteluja? Öh... Lakkasin kynnet! Ne voi halutessaan vilkaista täältä. Jouluvalmisteluista askartelin joulukortteja sekä äidilleni että itselleni. Piparkakkutalon meinasin tehdä, mutta 16-vuotias serkkuni haluaa osallistua ensimmäisen kerran piparkakkutalon tekemiseen ja koristeluun, joten päätimme tehdä sen yhdessä jouluaattoa edeltävänä viikonloppuna vanhempieni luona :) Itse olen tehnyt piparkakkutalon jo useampana vuonna ja siihen kuuluu sekä itse tehty piparkakkutaikina että itse piirretyt kaavat

17. Paras joulujuoma?

Alkoholiton glögi. Jouluaterialla lasillinen valkoviiniä ja sen kaverina ihan vettä, kivennäisvettä tai limpparia, riippuen siitä mitä mieli tekee.

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan?

Ehdottomasti oikea! Viimeiset 23 vuotta perheeseemme joulukuusi on tullut äidin enon metsästä, josta iskä on sen aina käynyt kaatamassa itse. Nyt sieltä tosin alkavat loppua joulukuusiksi sopivat puut, joten voi olla että tämä vuosi on viimeinen kun sieltä sellaisen saamme :(


19. Käykö teillä joulupukki?

Ei enää nykyisin. Meillä kävi joulupukki kuitenkin hyvin monta vuotta, vasta viimeisinä vuosina pukki on jättänyt tulematta ja jättänyt vain lahjat. Olen sisaruksista vanhin ja äidin puolelta vanhin serkkuni on minua kolme kuukautta vanhempi, muut ovat meitä kolmesta kymmeneen vuotta nuorempia eli usko joulupukkiin on ollut heidän kohdallaan vahva paljon kauemmin kuin itsellä.

20. Paras joulumuistosi lapsuudesta?

Lapsuudessa mummolassa vietetyt sukujoulut ihan yleisesti :) Lisäksi se, että samanikäisen serkkuni kanssa leikimme salapoliiseja eräänä jouluaattona. Olimme nimittäin melko varmoja jo siitä, että joulupukkia ei ole olemassa ja päätimme todistaa sinä jouluna asian. Isäni lähti taas jonnekin (epäilyksiä herätti meissä se, että hän katosi AINA vähän ennen kuin joulupukki saapui ja tuli takaisin juuri ennen joulupukkia). Noh, paljastuihan se totuus, kun isäni jälleen lähti jonnekin (selvisi, että hän haki taloyhtiön alakerrasta valmiita lahjasäkkejä) ja lopullinen niitti tuomiolle oli se, kun joulupukki ajoi autolla parkkipaikallemme! Sinä vuonna pukkina oli ammattinäyttelijänä työskentelevä perhetuttumme, jonka tunnistin heti. Onnistuimme siis selvittämään joulupukin salaisuuden, mutta serkkuni kanssa vakuutimme kuitenkin pienemmille sisaruksillemme joulupukin olevan aito. Eihän niiden pienten vielä tarvinnut totuutta saada tietää :)

Perintökuusenkoriste
21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?

Jotain siltä väliltä. Joku mukava villapaita tai neulemekko ja paksut villasukat ovat pääasiallisin jouluasuni ollut varmaan viimeiset 15 joulua ja perinne jatkuu. Meikkiä en yleensä jouluna käytä, koska käymme joulusaunassa keskellä päivää. (Puulämmitteisessä, sähköttömässä rantasaunassa on sitä jotakin <3)

22. Peruna-, porkkana-, bataatti- vai lanttulaatikko?

Porkkana, jos näistä pitää valita. Viime jouluna taisin maistaa ensimmäisen kerran bataattilaatikkoa ja sekin oli hyvää, vaikka vielä toistaiseksi onkin uusi tuttavuus.

23. Paras joulusuklaa?

Öhh... En nykyisin enää osaa valita. Lapsena ehdoton lemppari oli Budabest, mutta niitä en ole kyennyt syömään enää nykyisin ollenkaan. Vähintään 3 Budabest -laatikkoa joululahjaksi oli liikaa jopa minulle :D Kolme siksi, että saimme joka joulu pikkusiskojeni kanssa kaikki yhdet Budabest suklaarasiat, mutta kumpikaan siskoistani ei kyseisestä suklaasta pitänyt. Olin siis uhrautuva isosisko ja söin myös heidän suklaansa!
24. Joulutortut vai piparit?

Ehdottomasti joulutortut ja paaaaaaaaaaaljon luumuhilloa!

Loppuun vielä muutama kuva talvisesta Savonlinnasta:


2 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea näitä vastauksiasi!
  Hauskaa, että joulu on sulle oma vuodenaika haha ^^
  ja mä kans rakastan kun joulutortuissa on paaaaaaaljon hilloa (poikaystävä aina valittaa, että eihän näissä muuta ole kuin hilloa...) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän joulu menee yhdestä vuodenajasta ihan helposti! ;) Meillä kanssa mulle tehdään aina oma pino torttuja, koska muiden mielestä syön hilloa tortuilla, en torttua hillolla :D

   Poista