6. syyskuuta 2015

Postaustoive: Käsien ja kynsien hoitorutiinit

Hoidan kynsiäni ja muutenkin käsiäni luvattoman vähän, joten en tiedä voidaanko puhua hoitorutiineista. Hoitamattomuusrutiinit olis ehkä osuvampi tai hoidan silloin, kun muistan -rutiinit. On toki asioita joita teen päivittäin ja viikottain, mutta turhan herkästi Saharan autiomaata muistuttavilla käsilläni olisi tarve säännöllisempään käsittelyyn. Tässä kuitenkin romaanin muodossa kaikki se, mitä kynsilleni ja käsilleni teen - silloin kun satun muistamaan.

Multa aina joskus kysytään mille kynnet näyttää nakuna, joten päätin ympätä nakukynnet mukaan. Kuvaushetkellä kynsillä ei ollut mitään ylimääräistä. Olin poistanut kynsilakat edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa, enkä ollut vielä poistanut kynsinauhoja tai viilannut kynsiä tasaisiksi eli kaunistelemattomana luomuna mennään.


Vanhojen lakkojen poistaminen

Aloitan aina vanhan lakkauksen poistamisella. Käytän vaihtelevasti Xtraa ja Pirkkaa, riippuen vähän missä oon käynyt kaupassa. Tarkoituksena on ollut ostaa puhdasta asetonia siistimistä ja leimailuja ajatellen, mutta se oli loppu sen ainoan kerran, kun sitä oon muistanut kaupasta etsiä.

Glitterlakkojen poistamisessa oon löytänyt korvaamattoman avun lähes jokaisesta keittiöstä löytyvästä foliosta. Leikkaan yhden vanulapun aina kymmeneen osaan ja kastelen palat kynsilakanpoistoaineessa, asetan vanulapun palasen kynnelle ja pyöräytän foliosuikaleen päälle. Muutaman minuutin muhittelun jälkeen lakka lähtee helposti. Käytän kikkaa myös herkästi sotkevien tai muuten hankalasti poistettavien lakkojen kanssa, esimerkkinä punainen tai erittäin shimmerinen lakka.

Kynsien viilaus ja lyhentäminen

Asia, jota vihaan. En tykkää viilata kynsiäni, se on hidasta. Kynsien lyhentämiseen saa helposti kulumaan tunnin, joskus enemmänkin. Vihaan myös sitä, miten pitää olla tarkkana mallin kanssa tai muuten tulee vinkura vänkyrää. Tasainen malli on yllättävän haastava viilata, etenkin kymmeneen kynteen. Nykyisin pidän kynsieni mallin melko lyhyenä, joten joudun useammin tarttumaan kynsiviilaan. Toisaalta silloin viilattavaa ei ole läheskään niin paljoa, kun kynnet ei ehdi kasvaa kovin pitkiksi. Lyhentämiseen käytän karkeaa (yleensä 100 tai 180 grit) hiekkapaperiviilaa, mutta muuten suosin Edgy Polishin lasiviiloja. Myös pituutta lyhentäessäni viilaan vielä viimeiseksi Edgyn viiloilla, jotta saan tasaisen jäljen.


Kynsisaksia käytän vain äärimmäisessä hädässä eli silloin, kun kynsi on lohjennut niin pahasti, ettei sitä pysty enää viilaamaan tai paikkaamaan kynsiliimalla ja lasikuitunauhalla. Kynsileikkuria en käytä koskaan, en sellaista edes omista. Mulla on niin kaarevat ja kovat kynnet, että leikkuri väkisin vääntää kynttä "tasaiseksi levyksi" leikkausvaiheessa ja se tekee erittäin kipeää.


Kynsinauhat

Tarvittaessa käytän kynsinauhaveistä tai -leikkuria, jolla napsaisen törröttävät kynsinauhanriekaleet varoivaisesti irti. Nfu Oh:n Cuticle Removeria käytän erittäin epäsäännöllisesti, ehkä kerran tai pari kuussa eli meillä olisi mahdollisuus viettää yhteistä laatuaikaa huomattavasti useamminkin. Yleensä vaan on muka niin kiire, että ei ehdi tai kello on lakkauksia poistaessa jo sen verran paljon, että pitäisi olla nukkumassa. Tai sitten muistan asian, kun istun märät lakat kynsillä tuijottamassa jotakin sarjaa. Nyt tosin oon yrittänyt ryhdistäytyä ja käytän Cuticle Removeria noin kerran viikossa tai parissa, sillä ylikasvaneet kynsinauhat lähinnä ällöttää. Vinkkejä hyvin toimivista cuticle removereista otan mielelläni vastaan, sillä Nfu:n versiota ei enää saa mistään ja pullosta alkaa uhkaavasti pohja tulla vastaan! 


Bliss Kissin (tuoksuton) ja L'Occitanen öljyt on parhaita kokeilemiani, kumpaakaan en oo pois vaihtamassa. Moni öljy jää käyttämättä migreeniä aiheuttavan tuoksunsa takia. Kesällä öljyän kynsinauhojani vähintään viikottain, talviaikaan päivittäin. Öljyt ovat lähes kokoajan käden ulottuvilla, sillä niitä on ruokapöydällä, sängyn viereisessä Helmerissä ja tietenkin myös käsilaukussa.


Kynnet

Kynsien liuskottumia ehkäisen omasta mielestäni voittamattomalla yhdistelmällä eli BlissKissillä ja Trindin Nail Repairilla. Tähänkin on päädytty vain kokeilemalla läjää erilaisia hoitotuotteita, sillä mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Esimerkiksi Trindin Nail Balsam sai mun kynnet liuskottuneemmaksi kuin mikään muu ikinä sitä ennen (tai sen jälkeen). Mavalan Scientifique taas pätki kynnet kivuliaasti syvältä, sillä kynteni ovat luonnostaan jo hyvin kovat ja Scientifique vahvisti niitä liikaa - näin muutamia mainitakseni. Vielä reilu vuosi sitten mun kynnet oli erittäin liuskottuneet, mutta otettuani tämän yhdistelmän käyttöön oon saanut pidettyä liuskottumat kurissa. Viime talven aikana huomasin yhden liuskottuman alun, kun edellisenä kesänä kynsissä ei muuta ollutkaan kuin liuskottumia.

Pidän silloin tällöin lakattomia päiviä tai iltoja, jolloin tehokosteutan kynsiä. Yleensä ajoitan tehokosteutuksen vapaapäivien yhteyteen, jolloin voin edellisenä iltana poistaa vanhat lakat ja kosteuttaa kynsiäni BlissKissillä vähintään sen illan ja ennen kuin lakkaan kynteni seuraavana päivänä uudelleen.

Trindin Nail Repairia käytän lähes joka lakkauksen alla, poikkeuksena vain ne kerrat kun käytössä on Essien Fill The Gap. FTG ei kuivu kunnolla, jos sen alla on Nail Repair, joten niinä kertoina tiputan sen suosiolla pois. Lakkaan kuitenkin aina kerroksen Nail Repairia tai Fill The Gapia Essien First Basen alle.


Nail Repairin miinuspuolena on mun makuun hieman liian pitkä kuivumisaika, mutta oon valmis sietämään asiaa, koska tällä combolla kynnet pysyy kasassa. Sain julmalla tavalla huomata Nail Repairin merkityksen, sillä kesäkuussa sairastellessani olin kolmisen viikkoa lähes kokonaan ilman lakkoja ja siten en käyttänyt Nail Repairiakaan. Sen seurauksena yhteensä kuudesta kynnestä napsahti joko kulma tai kynsi lohkesi syvemmältä. Ei enää ikinä pidempiä Nail Repairittomia kausia mulle, kiitos. Ei, vaikka se haisee myrkylle.

Edellä mainittu Fill the Gap on uusin tuttavuuteni hoitolakoissa ja tykkään käyttää sitä etenkin raskiksia tehdessäni, sillä se peittää tehokkaasti värjäymiä. Itseasiassa se on korvannut perinteiset ranskislakat, kuten aiemman lempparini Sugar Daddyn. Mulla on Fill The Gap sekä ohuella että leveällä sudilla ja oon huomannut, että ohuella sudilla levittäessä FTG raidoittuu huomattavasti herkemmin ja silloin sen kanssa palaa vain hermot. Suosittelen siis lämpimästi leveämpää sutia jo oman mielenterveyden kannalta!

Kädet

Käytän sentään säännöllisesti käsirasvaa! Kesäaikaan pääasiassa ohuemmat rasvat riittävät, mutta aina syksyn kolkutellessa ovelle voiteet vaihtuvat ohuista paksumpiin ja hoitavampiin. Omistan lähemmäs kaksikymmentä erilaista käsirasvaa, joten vaihtoehtoja riittää. On nopeasti ja hitaasti imeytyviä, liruja ja erittäin paksuja, hajusteettomia ja erilaisia hajustettuja. Käsirasvaa kannan aina mukanani, joten käsiä on helppo rasvata pitkin päivää. Lisäksi olen viljellyt jemmoja joka ainoaan nurkkaan niin kotona kuin töissäkin, jotta rasva olisi aina käden ulottuvilla.

Lempparini on L'Occitanen Shea-käsivoide, vaikka toisaalta essencen rasvoissa on paras hinta-laatusuhde. Maininnan ansaitsee myös ehkä maailman epäkäytännöllisimmässä pakkauksessa oleva Burt Bees, joka on todellinen tehokosteuttaja. BB sisältää niin paljon öljyjä, että vaaditaan aina hanskat tai joka paikka on öljyklähmässä.


Käsien hoidossa uusin rakkauteni on keittiön kaapista löytyvä monikäyttöinen kookosöljy, jolla saa myös kädet erittäin pehmeiksi. Kookosöljy imeytyy omiin hiekkapaperikäsiini hetkessä, joten lisään sitä useamman kerran ja odotan kerrostamisen välissä korkeintaan muutaman minuutin. Lopuksi pönötän puuvillahanskat kädessä ja odottelen öljyn imeytymistä. Muhitan muutenkin käsirasvoja puuvillahanskojen avulla syksystä kevääseen, kesäisin ei ole tarvetta.

Näiden lisäksi mulla on sheavoidetta, joka haisi puhtaana luonnontuotteena pahalle. Ratkaisuna hajuhaittaan sain äidiltä jotain lähes muinaismuistoksi luokiteltavissa olevaa piparminttuöljyä, todennäköisesti suoraan 80-luvulta. Pakkaus ainakin alkaa olla jo melko retro. Tästä huolimatta öljy näytti ja tuoksui ihan normaalille, joten rohkeasti sekotin sitä sheavoiteeseeni ja siten lisäsin käyttömukavuutta. Usein teen niin, että levitän käsille ja kynsille kunnon kuorrutteen sheavoidetta ja sitten taas laitan puuvillahanskat käsiin, jotta voide saa vaikuttaa sotkematta. Hoitaa käsien lisäksi samalla kynsinauhat oikein tehokkaasti.

Noin kerran viikossa tapahtuvaa kuorintaa varten oon ostanut nimenomaan käsien ja kynsinauhojen kuorintaan.tarkoitetut kuorinnat Dermosilta ja Malu Wilzilta. Lisäksi haaveilen L'Occitanen käsikuorinnasta, jolle sinällään ei mitään järjellistä ja pakottavaa tarvetta tällä hetkellä ole, kiitos Malu Wilzin. Malu Wiltzin kuorinta sisältää Himalajan suolaa ja merisuolaa, mutta myös jotain öljy(j)ä. Kuorinnan jälkeen kädet jäävät pehmeiksi, mutta myös kosteutetuiksi, toisin kuin Dermosilin saksanpähkinäkuorinnalla, joka lähinnä saa ihon kiristelemään. Tästä kurjasta tosiasiasta huolimatta oon nyt käyttänyt lähinnä Dermosilia suihkussa käydessäni, sillä haluan päästä siitä mahdollisimman pian eroon. Ikävä kyllä se ei ahkerasta käytöstä huolimatta tunnu loppuvan koskaan....


Lisäksi omistan OPIlta kosteuttavan White Tea manikyyri-pedikyyri naamion, jota olen viimeisen reilun puolen vuoden aikana käyttänyt kahdesti. Omistan myös OPIn Green Tea Soak pehmentävän käsi- ja jalkakylvyn, jota en ole saanut aikaiseksi käytettyä sitä vähääkään mitä kosteuttavaa naamiota. (Lue: purkki hengailee avaamattomana kaapissa.) Ostettavahan ne kuitenkin aikanaan oli, kun halvalla sai....


Osasyynä laiskuuden lisäksi OPIn käyttämättömyydelle voi olla erilaiset kertakäyttöiset hansikkaat, joita on tullut testailtua mielenkiinnolla. Tällä hetkellä kokeiluun pääsyä odottavat Holika Holikan ja Botanical Choicen hansikkaat.


Huh, siinä se! Postaus on roikkunut luonnoksissa varmaan kohta vuoden verran, joten oli aikakin saada se pihalle. Tämä käsistä kertova romaani on noin puolet siitä, mitä alunperin turinoin  - tiivistettävää siis riitti.

Millaisia käsien hoitorutiineja teillä on? 
Onko jotain ehdottomia lempparituotteita, joita mun kannattaisi testata?


Postauksen linkit on ihan vain teitä ajatellen laitettu mukaan. En siis hyödy millään tavalla linkkien klikkailusta tai mahdollisista ostoksistanne. 

10 kommenttia:

 1. Mä toivon kans löytäväni jonkun hyvän ja kivan tuotteen Nufun tilalle. Mulla putelin pohjalla joku 1,5cm enää jäljellä.....
  Seuraavan kerran kun oot tilaamassa BlissKissin kyniä, niin hihku! Mulla on Essien pulloon siirrettynä öljy, mut just jonnekin laukkuun töihin jne ois hyvä saada parit kynät. Ne on käteviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä hihkun! Tilaan seuraavan kerran sit ku niillä on taas ale eli varmaan tammikuussa? :D Jäämme seuraamaan tilannetta.

   Poista
 2. Mie tykkään Essencen cuticle removerista :)

  Täällä kanssa yksi, joka hoitaa kynsiä silloin tällöin. Mitään varsinaista rutiinia ei ole, paitsi käsien kuoriminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tarkotuksena ollu mennä Itiksen essenceapajille, mutta muka aina liian kiire lähteä pelkästään niitä varten matkustamaan melkein tunti suuntaansa :D Voiskin ottaa tavoitteeks raahata luut sinne ja kattoa josko niiden cuticle removeria ois hyllyssä, kun sitä muistelisin muidenkin kehuneen.

   Poista
 3. Itsellä on kanssa roikkunut tällainen postaus luonnoksissa ihan luvattoman pitkään, se vaan olis niin koomista luettavaa olemattomien rutiinieni kanssa, etten ole kehdannut sitä ikinä julkaista. Mie oon niin surkea hoitamaan kynsiäni, että vähän huonommilla kynsigeeneillä kynnet olis ihan järkyttävässä kunnossa. Muiden rutiineja on kyllä aina tosi mukava lukea, tulee uusia juttuja vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaan menny ku vuoden verran, joten sulla on toivoa vielä :D Multa on niin usein kysytty tätä postausta, että viimein oli pakko ottaa itteä niskasta kii ja toteuttaa toive. Siinä oot kyl oikeessa, että muiden postauksia lukiessa tulee ihan uusia juttuja ja rutiineja vastaan :)

   Poista
 4. Mää ostin Nfun CR:n ja sit saman tien kuuli, että sitä ei sitte enää saa mistään... Lol. :D Onneksi tota vielä on, ni ei tartte vielä alkaa epätoivoisesti metästää tilalle jotain muuta. Noh, mun käsien hoito/hoitamattomuus rutiinit on aikas samat, lukuunottamatta kuorintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ärsyttää, kun kuulin ensin huhuja siitä et Nfu lähtee pois markkinoilta ja sit meinasin sitä tilata, mutta UNOHDIN. Noh, sit ku muistin asian ni sitä ei enää saanukaan mistään -.-'

   Poista
 5. Eikä tuota Nufua saa enää tilattuakaan ulkomailta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nope :( En jaksa muistaa, että miten tää juttu meni. Joko sen tekeminen lopetettiin kokonaan tai sit sitä ei saanut enää lähettää Korean rajojen ulkopuolelle tai jotain. Ei sitä kuitenkaan mistään enää saa ja hätä alkaa hiljalleen olla, että mistä uusi (ja ennen kaikkea tehokas) cuticle remover tilalle :(

   Poista